tiistai 15. maaliskuuta 2016

Ravitsemustiede Ruotsissa vs. Suomessa

Yhteishaku korkeakouluihin alkaa näillä näppäimillä (16.3-6.4.), joten on oiva aika julkaista teksti Ruotsin ravitsemustieteestä sekä vertailla sitä hieman rakkaaseen omaan Kuopion ravitsemustieteeseen! Ja kirjoitin minä tästä aiheesta jo pienen vertailun ruotsiksikin yhden kurssitehtävän takia, joten pitäisi luonnistua suomeksikin :D
Syksyn yhdessä diabetesharkassa havainnointiin 10g hiilihydraattimäärää
 eri hedelmissä ja marjoissa  //
Last autumn we observed carbs of 10grams in different fruits
 and berries in Kuopio.
Ruotsissa voi opiskella ravitsemustiedettä kolmella eri paikkakunnalla; täällä Göteborgissa, Umeåssa ja Uppsalassa. Tietoni opiskelemisesta Ruotsissa pohjautuu enimmäkseen Göteborgin opetukseen. Muiden paikkakuntien opetuksesta olen poiminut muutamia yksittäisiä asioita, joten halutessasi voit tarkemmin tutustua Umeån ja Uppsalan tarjontaan alaosassa olevien linkkien kautta. Suomessa sen sijaan voit opiskella ravitsemustiedettä Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella sekä Helsingin yliopistossa, mutta ravitsemusterapeutin pätevyyden voit saada ainoastaan Kuopiosta. Ruotsissa sen sijaan jokaisesta kolmesta yliopistosta valmistuu laillistettuja ravitsemusterapeutteja. Ravitsemusterapian opiskelu kestää Ruotsissa kolme vuotta eli kandidaattitutkinnon verran, kun taas Suomessa laillisen ravitsemusterapeutin tittelin saamiseksi opiskellaan maisterivaiheen loppuun asti eli viisi vuotta. Jos päädyt opiskelemaan ravitsemustieteitä Ruotsiin tai Helsinkiin ja haluaisit työskennellä Suomessa laillistettuna ravitsemusterapeuttina, on mahdollista hakea Kuopion maisterivaiheeseen valmistuttuasi Ruotsista/saatuasi kandidaatintutkinnon valmiiksi Helsingissä. Sisäänottomäärä maisterivaiheeseen on ollut 2-3 opiskelijaa. 
Kuopion ravitsemusterapian koulutuksen sisältö (klikkaa suuremmaksi)
En ole ihan vielä päässyt kärryille näiden systeemistä sisäänotolle, mutta Ruotsissa ei ole yleensä pääsykokeita. Sen takia sisäänottomäärätkään ei kaiketi ole tarkat ja sisälle päästään riippuen, ylitätkö tietyn pistemäärän todistuksillasi. Göteborgissa toisella vuosikurssilla on tällä hetkellä 42 opiskelijaa muutaman tiputtua pois. Umeåssa ja Uppsalassa vuosikurssilla on kaiketi 20 tai enemmän. Kuopiossahan sisäänottomäärä on 30, joten jokatapauksessa Ruotsissa koulutetaan ainakin tuplat enemmän ravitsemustieteilijöitä, sillä Kuopiossakin vuosikurssilta tippuu joka vuosi muutamia opiskelijoita. Göteborg on kaikista terveystieteellisin, sillä opetuksen tarjoaa terveystieteellinen tiedekunta. Umeån ja Uppsalan opetuksen järjestää yhteiskuntatieteen tiedekunta. 

Molemmissa maissa käytetään samoja opetusmetodeja; luentoja, seminaareja, ryhmätöitä, itsenäistä opiskelua ja opetuskeittiöharkkoja. Pääpaino kuitenkin luennoissa, joten opiskeleminen on jatkunut pääpiirteittäin samalla tavalla kuin Suomessa. Sisältökin on vaikuttanut samankaltaiselta kuin Suomessa. Suurin muutos on ollut ehkä kurssien laajuuksissa. Täällä kurssien laajuus on yleensä 15 tai 30op:a, mutta ne on pilkottu pienempiin osiin kokonaisuuksien sisällä. Esimerkiksi kurssini Klinisk nutrition I on jaettu kolmeen osioon. Ruotsalaiset tykkäävät todella paljon ryhmätöistä ja opiskelijat lukevat ahkerasti kirjoja. Kirjallisuuslistat ovat olleet myös kohtalaisen pitkiä. Täällä annetaan lisäksi aina ennen kurssia pdf-tiedostona kurssiopas, joka sisältää tärkeimmät asiat kurssin kannalta, kuten arvosteluperusteet, kurssin tavoitteet ja mitä tulisi lukea ennen luentoa. Tällöin heti ensimmäisillä luennolla päästään lähes heti luennoimaan!
Göteborgin ravitsemusterapien koulutuksen sisältö.
(klikkaa suuremmaksi)
Maiden koulutuksien välillä ei siis sisällöllisesti ole hirmu suuria eroja. Molemmat sisältävät poikkitieteellisiä opintoja, esimerkiksi farmasiaa, biolääketiedettä, psykologiaa ja elintarviketieteitä. Ainoastaan alussa mainitsemani mahdollisuudet lukea ovat erilaiset sekä tietysti koulutuksen pituus. Ruotsissa tutkintoon ei sisälly vapaavalintaisia opintoja, kun taas Kuopiossa niitä suoritat 13+10 op:n verran. Ymmärtääkseni täällä on mahdollisuus lukea muitakin kursseja, mutta pääainetta lukevat ovat aina etusijalla kuten Suomessakin. Ylimääräisiä kursseja järjestetään myös iltaisin sekä kesäisin ja en tiedä, kirjataanko ylimääräisiä kursseja jotenkin Ruotsin tutkintotodistukseen. Harjotteluita on suurinpiirteinen saman verran, ehkä aavistuksen enemmän Suomessa, jos ottaa huomioon myös kursseihin kuuluvat potilashaastattelut sekä POT-kurssin, jossa on pelkästään potilastapauksia. Ruotsissa muutamissa kurssikokonaisuuksissa on VFU-osa, jossa opiskelijat toimivat pari päivää laillistetun ravitsemusterapeutin ohjauksessa terveydenhuollossa. Kaikissa kolmessa yliopistossa on mahdollisuus myös opiskella Kuopion elintarvikebiotekniikaa muistuttavaa ohjelmaa; lisätietoa niistä voit lukea täältä.

Muutama sana Kuopiosta ja siellä opiskelemisesta
Kuopio on vallan mainio paikkakunta opiskelemiseen. Tosin jollekin Kuopio voi tuntua pieneltä kaupungilta (mitä se ehkä vähän onkin), mutta sen sympaattisuus ja monet muut puolet korvaa kyllä pienuuden tunteen. Kuopion kampuksella on opiskelijoita kaikista neljästä UEF:n tiedekunnasta. Ainejärjestötoiminta on vilkasta ja jos jonkinmoista tapahtumaa riittää. Retikka on tietysti rakkain omana ainejärjestönä, mutta ei opiskeluaika olisi yhtä mukavaa ilman yhdeksää muuta ainejärjestöä! Kampuksella on siis helppo tutustua toisiin yli ainejärjestörajojen ja se vasta tekee opiskeluajasta parasta. Ravitsemustiede on pieni koulutusohjelma, jossa on yhteensä noin 150 ravitsemustieteilijää. Opetushenkilökunta tuntee lähestulkoon jokaisen opiskelijan, mikä tiivistää meidän välistä hyvää kommunikointia ja yhteistyötä. 

Kuopiossa luonto on erittäin lähellä, keskustassa on puistoja, vähän matkan päässä on Kallavesi, ihmiset on lepposia ja yleensä hyväntuulisia, välimatkat on kohtalaisen lyhyitä ja pääsee nopeasti paikasta a paikkaan b. Talvella voit nauttia kunnon pakkasista ja lumisesta maasta (oon kateellinen Kuopion kavereille tän vuoden talvesta!) Tapahtumia löytyy jonkin verran ympäri vuoden. En ole vielä huomannut yhtäkään huonoa puolta Kuopiosta. Toki kaikki sukulaiset jäi Etelä-Suomeen ja jotakin muuta pientä voisi aina parantaa, mutta ei se ole mun asumista haitannut. Sopeutuminen uusiin tilanteisiin ja paikkoihin on aina sinusta itsestä kiinni. Eli Kuopiossa on hyvä olla kaikilta kanteilta katsottuna!
Kuopion kampusta ei voita mikään //
From my home university campus
Takana mulla on Kuopiossa siis jo 3,5 vuotta! Jään nyt "luokalleni" vaihdon takia eli syksyllä aloitan neljännen vuoden uudestaan.. Aika kuluu siivillä ja jonkin sortin kokemusta on tarttunut jo mukaan, joten annampas tässä muutaman vinkin tuleville ja kandivaiheen opiskelijoille.
Aluksi vähän kuivemmista asioista:
 1) Älä jätä filosofian tenttiä kolmannelle vuodelle, vaan tee se mieluiten, vaikka heti fuksina. Tai jos jätät kolmannelle, niin toivottavasti saat kysymyksen, jossa voit selittää, että olisi kaikkien ja erityisesti yliopiston kannalta hyvä, jos pääsisi läpi filosofian tentistä, että valmistuisi kandiksi.. :D
2) Hyödynnä avoimen yliopiston ilmaisten opintokokonaisuutta. Tutki mielenkiintoisia kokonaisuuksia mahdollisimman alkuvaiheessa opiskeluja. Hakuaika on yleensä maaliskuun ajan ja tarjonta löytyy täältä. UEF:llä on yksi Suomen parhaimmista sivuainemahdollisuuksista, joten meinaa valinnan vaikeus iskeä ainakin mulla!
3) Meillä on kandivaiheessa aika paljon perus/yleisopintoja, mutta viimeistään maisterivaiheen terapiakursseilla ymmärrät, miten tärkeää on ymmärtää ihmisten solutason toimintaa, jotta voit ymmärtää hoidon vaikutuksen. Joten opiskele huolella ja on siellä kandivaiheessa ravitsemustieteen kurssejakin, älä huoli! :)
4) Aikatauluta kandin tekeminen ja tee pieniä välitavoitteita. Pidä Opparilla muutaman tunnin välein kahvitaukoja, mutta älä anna niiden venyä. Tee kandia kaverin kanssa "yhdessä", esim. tullaan Opparille klo 9 ja jos on myöhässä, myöhästyjä ostaa kahvit/hieroo hartioita.
Sitten kirjojen parista muualle: 
5) Poikkitieteellisty! Parasta aikaa tähän on ehkä kahtena ensimmäisenä vuotena. Se on vain kumma, miten pidemmälle opintoja menee, sitä laiskemmaksi sitä tulee tapahtumiin osallistumisessa. Mutta poikkariystävät onneksi pysyy, vaikkei sinua tapahtumissa niin paljoa enää näkyisi. Siispä fuksina innolla ja uteliaana mukaan itseä kiinnostaviin tapahtumiin. Kakkosella tuutorina toimiminen oli  myös parhautta ja tapasi monta uutta ystävää!
6) Lähde mukaan ainejärjestötoimintaan! Joko hallitukseen tai mahdollisuutesi on myös perinteisenä jäsenenä auttaa hallituslaisia monissa eri asioissa. Jäsenten yhdessä tekeminen lisää yhteisöllisyyttä ja hyvä mieli on aina taattua touhutessa! :)  Hallitustoiminnan kautta opit paljon hyödyllisiä asioita, esim. miten yhdistys/yliopisto/ISYY toimii, mitä vaaditaan tapahtumien järjestämiseen. Tapaat monia uusia ihmisiä ja poikkitieteellistyminen on satavarmaa. Hallituksessa toimiminen on ollut tähän mennessä opiskeluaikani parasta aikaa!
7) Ota aikaa myös itsellesi ja nauti vapaista. Elämän ei kuulu olla joka päivä kellon ympäri pelkkää pänttäämistä.
8) Jos vähäänkään on hinku vaihtoon, niin älä jätä hakematta! Opiskelijavaihto ei ole koskaan turha :)
9) Jos et ole vielä tehnyt näitä, niin älä huoli! Jokainen päivä on uusi alku muuttaa asioita tai tehdä jotakin uutta. Kaikki on itse sinusta kiinni. Pätee ihan missä tahansa asiassa ;)

Lyhyt vertailukooste

Ruotsi
Suomi
Mahdollisuudet
Göteborgs universitet
Umeå universitet
Uppsala universitet
Itä-Suomen yliopisto, Kuopio
Helsingin yliopisto*
Sisäänottomäärä
Tietyn pistemäärän ylittäneet
GU: noin 40**
UMU: >20**
UU: >20**
UEF: 30
HY: 15
Kesto
3 vuotta (180 op)
5 vuotta (180+120 op)
Haku
Todistuksilla ja pääsykokeella tai pelkällä pääsykokeella, joka perustuu lukion biologiaan ja joko kemiaan tai psykologiaan.

Göteborgs universitet
UEF
Kandityö
Gradu
Pareittain, kirjallisuuskatsaus (15 op)
Yksin, kirjallisuuskatsaus (1o op)
Yksin, kirjallisuuskatsaus + empiirinen tutkimus (30 op)
Vapaasti valittavat opinnot
Ei sisällytetty tutkintoon
13+10 op
Harjoittelut
1.vuonna 1,5 op
2. vuonna 1,5 op
3.vuonna 1,5 op + 15 op
3.vuonna 6 op (ei välttämättä terveydenhuollossa)
4.vuonna 9 op
5.vuonna 9 op
+ kurssien yhteydessä olleet potilaskontaktit 

*Helsingissä voit opiskella ravitsemustieteitä, mutta laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyden saa ainoastaan Kuopiosta.
**Ei varma tieto, mutta yleensä jotakin tämän luokkaista..

Yliopistojen ravitsemustieteen "haku"sivut:
Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Göteborgs universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet

Sahlgrenska akademin pääsisäänkäynti
Jos heräsi kysymyksiä, niin mielelläni vastailen niihin kykyjeni mukaan! :)
Tuun kertomaan myös myöhemmin yksityiskohtaisemmin mun kolmesta kurssista, joita käyn nyt täällä! 

1 kommentti:

  1. Moi! Opiskellaanko Ruotsissa kaikki ravitsemustieteen opinnot ruotsiksi vai onnistuuko myös englanniksi? :)

    VastaaPoista