maanantai 14. maaliskuuta 2016

København

Siinä mun viikonloppu yhdistettynä yhteen kuvaan!

Tuli  siis pyörähdettyä viikonloppuna Linnean kanssa smørrebrød-maassa eli H.C. Andersenin maassa eli Legolandiassa eli Tanskassa. Tarkemmin lokaatio oli  pyöräilijöiden kaupunki eli Kööpenhamina ja oli muuten erittäin onnistunu reissu! Oli nähtävyyksiä, kävelyä, pyöräilyä, ihalemista, rakennuksia, ruokaa ja lisää taivaallista ruokaa.. Olisin ehkä jopa voinut jättää nähtävyydet välistä ja rullaten pyöräillä ravintolasta ravintolaan, sillä oli sen verran nappiravintolat reissussa!!
Toivottiin saavamme mahdollisimman korkeelta huoneet ja
päästiin 9. kerrokseen.
Matkustettiin mukavasti junalla Göteborgista Kööpenhaminaan ja takaisin tullessa passit tarkastettiin kahteen kertaan.. Yövyttiin Danhostel Copenhagen Cityssa, joka tarjosi kohtalaisen halpaa yöpymistä. Ainoa miinus hostellille tulee huonoista (kovan muhkurisista) tyynyistä; niskajumit tuliaisina.. Vuokrattiin pyörät hostellilta lauantaina ja oli muuten aika nappivalinta tämäkin! Kööpenhamina on luotu pyöräilylle; tosi hyvät pyörätiet ja pyöräilijöitä (ja pyöriä) kaikkialla! Suosittelen tutustumaan Köpikseen kahella pyörällä pääsee helposti paikasta toiseen ja tutustumaan vähän kauemmaksikin keskustasta. Luvassa välähdyksiä viikonlopusta, jossa pääpaino oli kyllä elämän suolassa eli ruoassa.


Yksi Euroopan pisimmistä (1,1km pitkä) kävelykaduista, jonka varrella eri vaate- ja kenkäputiikit vuorottelevat. Väliin mahtuu myös monta kahvilaa ja ravintolaa, joissa voi pistäytyä nälän yllättäessä. Tutustuminen Kööpenhaminaan alkoi täältä ja ei montaa metriä päästy kun -70% kengät lähti mukaan! :D Kävelykadun läheisyydessä on myös muita nähtävyyksiä, joten Strøget on varma vierailukohde. Sen varrella on myös monia myyntikojuja, joissa myydään tanskalaista nakkisämpylää ja nutellavohveleita. Kävelykadulla törmää myös moniin katutaiteilijoihin. Me pistäydyttiin kahvilla mm. Lagkagehusetilla, jonka kahviloita löytyy ympäri kaupunkia.
Tanskalainen wienerbrød suklaalla.
Halifax
Päädyttiin tänne, sillä ainakin mulla on ollu Göteborgissa pieni himo päästä syömään oikea burgeriannos. Himo tuli kuitattua Halifaxissa, jossa oli loistavaa palvelua! Paikan erikoisuutena on se, että koostat itse oman burgerisi viiden vaiheen kautta: 1) valitse burgerityyppi, 2)sämpylä 3)pihvi 4)lisäke 5)dippi. Mentiin lounasaikaan, niin saatiin burgeri vähän halvemmallakin. Kyllä maistui!
Lounasburgeriin kuului Københaven burgeri, jonka lisäksi 
otin perus ranskikset tomaattisalsalla.
Tunsin alueella olleeni hieman hukassa tai vähintään väärässä paikassa.. Mutta todellakin tutustumisen arvoinen paikka, joka varmasti herättää jonkinlaisia tunteita jokaisessa. Heti portista sisään astuttaessa huomaa tulleensa toiseen maailmaan. Ajauduttiin kadulle, jossa myyntikojuissa vain pienet luukut, joista pystyi asioimaan, myyjillä lippikset syvällä päässä, aurinkolasit ja huivi suun edessä. Ilmassa tuoksui pilvenpoltto. Sen jälkeen saavuttiin ravintola/kahvila-alueelle. Perjantai-iltapäivällä oli paljon porukkaa istuskelemassa ja aloittelemassa viikonloppua kahviloissa ja ravintoloissa. Yksin en olisi kyllä uskaltanut alueelle mennä, eikä pimeälläkään suuremmalla porukalla hirveästi minua houkuttelisi. Christiania on  siis noin 850 asukkaan vapaakaupunki, jossa mm. autoilu on kielletty ja kannabis sallittua. Paikallinen liikennemerkki ohjeisti: "Have fun Don't run No photos".  
Christianian portin läheisyydestä. 
Christiania Church of Our Saviourin portailta
Nyhavn
Yksi Kööpenhaminan tunnetuimmista turistipaikoista tuli tottakai myös kokea itse paikanpäältä. Olihan ne rakennukset todellakin värikkäitä. Perjantai-illalla kadun terassitkin oli aika täynnä, vaikkei lämpöä ollut kuin ehkä muutama aste. Ristikkoikkunoita oli varmaan jokaisessa rakennuksessa, mutta sopii mun mielestä hyvin ja tekee niistä hellyyttävän veikeän näköisiä.
Sumuinen lauantaiaamu
Aamanns Deli & Takeway
Huh, nyt tulee perjantain tajunnanräjäyttävin annos! Saatiin täältäkin vielä lounashinnat leivistä, vaikka saavuttiin viiden aikoihin. Palvelu oli taas todella hyvää! Yhdelle henkilölle suositellaan yleensä kolmea leipää lounaaksi. Me otettiin sitten yhteensä kuusi ja pistettiin puoliksi niin saatiin maisteltua enemmän :p Aii vitsit ku oli hyvvää! Vasemmassa rivissä on possu, avokado, sinihomejuusto ja oikeassa kana, naudanrintaa ja toinen nauta. 

Mun lempparit oli avokado ja oikean alakulman nauta.
Perjantain aikana ehdittiin kävelemään ja kiertelemään muuallakin, kuten nähtiin Rosenburgin linna ja puisto sekä taidemuseo, joka oli koko luokkaa valtava. Päivä päättyi kauppahalliin, joka oli yllättävänkin täynnä perjantai-iltana. Torvehallerne yllätti viihtyvyydellään ja monipuolinen tarjonta vaikutti erinomaiselta; juustoja, viiniä, leivonnaisia, suklaata, hedelmiä jne.! Pistäydyttiin siellä pienellä jälkkärillä Lauras bakeryssa.
Taiteen museo, joka ei edes mahtunut kuvaan.
Sama ongelma kävi muutaman muunkin rakennuksien kohdalla..
Aavistuksen kehno/pimeä kuva kauppahalli Torvehallernesta.
Pieni merenneito ja Kastellet
Herättiin lauantaina sumuiseen Köpikseen ja poljettiin Pienen merenneidon luo. Oli yllättävän koleaa, joten jos joku lähtee maaliskuussa aikasin aamulla pyöräilemään niin suosittelen mm. kunnon tumppuja. Pienen merenneidon jälkeen mentiin läheiselle entisen sotilasalueen Kastellin halki. Kastellet on erikoinen tähden muotoinen saari ja selvästikin suosittu lenkkipaikka, sillä monet juoksi aamulenkkiä vallin päällä.
Pieni merenneito
Kastelletin rakennuksia
Ei pahemmat lenkkimaastot vallien päällä.
Grød
Mahanpohjassa alkoi jo kurnimaan muutaman nähtävyyden jälkeen, joten sopivasti oli aamupuuron aika! Puuron ystävinä suunnattiin puurobaariin eli Grødiin, jossa voit valita valmiin puuron lisäkkeineen tai luoda oman. Valitsin ohra-ruispuuron banaanilla, pähkinävoilla ja suklaahipuilla. Ja ai että ku oli hyvvää! Vieläkin herahtaa vesi kielelle :P Ei paremmin olis voinu aloittaa aamua!
Kaveriks kanssa porkkana-omena-inkivääri mehua ja latte.
Rundetaarn
36m korkea pyöreä torni kirkon kyljessä, ja jonka sisällä toimii yksi Euroopan vanhimmista observatorioista. Pienellä sisäänpääsymaksulla pääset kapuamaan hauskaa kierrekäytävää ylätasanteelle, missä voit ihailla Kööpenhaminaa yläilmoista. Vähän yli puolivälin jälkeen voit poiketa kirkon ullakolle, joka aikoinaan on ollut yliopiston kirjasto, mutta toimii nykyään  esim. taidenäyttelytilana. Melkein tornin huipulla on mahdollisuus myös kurkata tornin onttoon ytimeen seinässä olevan aukon kautta.

Copenhagen Street Food
Jos yhdessä ruokapaikassa tulis käydä Kööpenhaminassa niin se on täällä, joten älä jätä käymättä täällä!! Ympäri vuoden avoinna oleva street food halli tarjoaa jos minkälaista herkkua! Valinnan vaikeus iskee, mutta vinkkaan maistamaan ainakin ankkaburgeria! Sen jälkeen et halua enää ikinä mitän muuta burgeria. Ai että! Voisin tulla uudestaan ihan vaan ankkaburgerin takia..
Kananmunawrap possulla
Ah, mikä maukas ankkaburger!!
Vor Frelsers Kirke // Church of Our Saviour
Täällä saa haastaa aavistuksen itseään kipuamalla 90m korkeuteen. Aluksi kiivetään kellotapulin sisällä, minkä varrella voit nähdä kellon koneiston ja kellot. Ulos päästäessä astutaan loivasti alaspäin kallellaan olevalle tasanteelle. Vähän otti siinä kyllä mahan pohjasta ja halusi olla vain seinän vieressä ihailemassa maisemia, mutta kun kerran tänne asti ollaan tultu niin alaspäin ei ole menemistä, jos ylhäällä asti ei ole käyty. Siispä huippua kohti! Kiivetessä ulkona ylöspäin mahtui hyvin ohittamaan ihmiset ja tuntui jopa turvallisemmalta kuin kaltevalla tasanteella. Piti ainoastaan varoa, ettei esim. hanska tai puhelin tipahda.. Mahtava näköalapaikka!
Todellakin kapuamisen arvoista!
Aavistuksen piti kerätä rohkeutta kurkkaamiseen..
Helposti mahtui ohittamaan toisiakin.
Sinne kiivettiin.
Bæst
Päivälläistä yritettiin päästä syömään Motheriin, sillä sitä on kehuttu maasta taivaisiin. Oltiin kuitenkin auttamatta liian myöhässä, sillä paikka oli täyteen varattu illaksi. Varattiin sitten pöytä Bæstista, jossa tilatiin ihan hyvät pizzat. Veikkaan, että Motherista oltaisiin saatu paremmat, mutta ei näissäkään moittimisen varaa ollut yhtään. Mun pizzassa oli heidän omaa savustettua mozzarellaa. omaa salamia sekä ilmeisesti karhunlaukkaa (syltede ramsløg). Paikan erikoistuutena on paistaa pizzat 500asteisessa uunissa. 
Taustalla tomaatti-pinaatti-chili-oliivi-paremesaani-pizza.

Vaikka Tanska tunnetaan suuresta Carlsbergistä, haluttiin tutustua vuonna 2006 perustetun Kööpenhaminalaisen pienpanimon oluisiin. Mikkellerin oluita on kehuttu monesti, joten ei varmasti tuota pettymystä. Oluita on pantu vuosien aikana yli 600 eri makua ja baarin seinässä komeili 40 hanan olutvalikoima. Ensimmäiselle kierrokselle tarttui mukaan kuvan oluet, joista oikean puoleisessa pystyi selkeästi maistamaan kahvin maun. Lisäksi baari oli viihtyisä ja lauantai-iltana kohtalaisen täynnä. Hyvä päättää loistava päivä täällä!
Mikkeller: Nørrebro wit ja Surly: Coffee bender
Cafe Norden 
Kööpenhaminan reissu oli mahtavaa päättää maukkaaseen brunssiin! Cafe Norden tarjoaa kyseisen annoksen joka päivä. Brunssiin kuuluu tietty kokonaisuus ja lisäksi saat valita kolmesta muusta kokonaisuudesta hieman lisää. Valitsin kahvin, mansikka-vadelma-smoothien ja pekoni-munakkaan. Päivän kakkuna oli suussa sulavaa porkkanakakkua. Nam! Oltaisiin haluttu mennä Tøldbonenin brunssille, sillä sen instagram ja Facebook kuvat vaikuttivat taivaallisen hyviltä, mutta valitettavasti kyseinen paikka aukeaa uudestaan ensi viikolla. Mutta jääpähän jotain koettavaa ensi kerralle ;)
It's always a good choice to start Sunday with friends and a brunch!
Yleiskuva Kööpenhaminasta: todellinen turistikaupunki, joka toinen tai useampikin puhui englantia, pyöräystävällinen, alueet kaikkialla kivetetty, ravintoloita ja kahviloita kaikkialla, herkullista ruokaa, suuria vanhoja rakennuksia ja ruutuikkunoita. Todellakin tutustumisen arvoinen kohde!
Tak København! Toivottavasti tavataan vielä, mahan pohjalle meinaan jäi tilaa! :p

H.C. Andersen
Vähän Kööpenhaminasta/Tanskasta
Väkiluku: 1,2 miljoonaa/5,7 miljoonaa
Urheilu: Jalkapallo, käsipallo, sulkapallo
Nippelitrivia I: tanskalainen uimari voittanut olympiapronssia 12-vuotiaana vuonna 1936 (nuorin koko maailmassa)
Nippelitrivia II: Mistään kohdasta Tanskaa ei ole yli 50km merelle
Nippelitrivia III: Färsaaret ja Grölanti kuuluvat Tanskalle
NippelitriviaIV: Tanskassa on 12,6miljoonaa possua

Huh, meinas kisaväsymys painaa tekstiä kirjoitettaessa.. :D

4 kommenttia:

  1. Vautsi, kuulostaa ja näyttää aivan tosi makoisalta ja kivalta reissulta! Enpä tiennyt, että sieltä löytyy noin paljon tehtävää ja nähtävää - saatika syötävää! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mahtava reissu! Yllätyin vähän itekin ja vielä jäi paljon kokemattakin, kuten mm. Tivoli, museot ja linnat (ihasteltiin vain ulkoa päin)! Uskoisin, et Suomesta saattais päästä lähteen aika halvallakin käymään Köpiksessä! :)

      Poista
  2. Tuli tästä jotenkin kumma mielleyhtymä Suomen TV:ssä pyörivään Sami Hedbergin Grillit Huurussa -ohjelmaan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mä en tiedä miten tähän vastaisi, koska en oo kyseisestä ohjelmasta nähnyt yhtäkään jaksoa.. :D Ja täällä ei pysty katsomaan katsomoa/ruutua ollenkaan :/ Tai kuulemma jonkun laajennuksen pystyis lataamaan, mutta ajattelin olla lataamatta. Tosin, jos tää ohjelma on yhtä hyvä kuin Köpiksen ruuat niin voin harkita uudelleen :D

      Poista